Zoals je misschien al gemerkt hebt, gebruik ik regelmatig krijt bij de afwerking van mijn pagina’s. Krijt geeft snel resultaat, je kan foutjes nog weggommen, en de kleuren laten zich heerlijk mengen. Ik ben dus fan.

Het toepassen is een vaardigheid die je je wat eigen moet maken, maar het is niet onoverkomelijk moeilijk. Als je kan werken met krijt, kan je de afwerking van je pagina een hele nieuwe dimensie geven. Een aanrader dus om met deze techniek aan de slag te gaan.

Vandaag gaat het niet over de techniek van het krijt, maar over het krijt zelf, en meer bepaald over het krijt van de action.

Lees vooral verder tot het einde van het artikel, want ik heb een leuke weggever !

Krijt van de action.

Als je onlangs nog in de action bent geweest, dan heb je ze misschien ook zien liggen: Soft pastels van het merk ‘vanEyck’. Ik noem ze simpelweg het krijt van de action, want dat is het ook.
Bij ‘krijt van de action’ weet je gelijk waar het over gaat: goedkoop krijt, bij het woordje ‘softpastels’ heb ik zoiets van : ‘wat moet ik ermee’.

krijt van de action - test

De prijs is rond de 2,50€ voor 24 krijtjes van de action. Voor die prijs wilde ik ze wel aankopen en eens kijken wat softpastels nu juist zijn en hoe ik deze kan gebruiken.
Bij het openen van de doos vond ik dat de structuur van de staafjes verdacht veel op dat van krijt lijken, dus besloot ik eens uit te proberen of ik er net hetzelfde mee kon als het krijt van azza.

 

Wat vermeld de verpakking?

24 soft pastels, zachte pastels:

  • Excellente kleurafgifte
  • Briljante en zuivere kleuren
  • Goede graad van lichtechtheid
  • Zeer hoge kleurkracht dankzij een hoge pigmentconcentratie

Zijn de softpastels oftewel het krijt van de action evengoed als de krijtdoosjes van azza? Ik deed een testje en geef je hierover mijn persoonlijke mening.

krijt van de action - test 04

 

Allereerst wil ik meegeven dat ik op de doos nergens iets terugvond dat het zuurvrij krijt zou zijn en daardoor geschikt voor foto’s. Dus daar kan ik geen garantie op geven, terwijl ik wel weet dat al het materiaal van het merk azza, of al het materiaal dat azza aanbeveelt wel zuurvrij is.

De krijtjes van de action bestaan uit 24 verschillende gekleurde staafjes. Deze worden in de doos op hun plaats gehouden door een plastieken houder.
Bedoeling is dat je ze eruit neemt om zo mee tekenen. Voor deze test ga ik echter niet direct op het papier tekenen, maar ga ik de methode gebruiken die ik ook toepas met het krijt van Azza, namelijk door gebruik van een wattenschijfje.

De kleurtjes ogen alleszins veelbelovend !
Ik ga ze dan ook testen op donker en op wit papier.

Hechting op donker papier:

Op het donker papier heb ik 2 kolommen met vakjes afgeplakt, bedoeling is dat ik dan twee overeenkomstige kleuren naast elkaar ga krijten: De eerste kolom voor het krijt van de action,de tweede voor het krijt van azza.

Ik heb met het gele, oranje en rode krijt van de action gewerkt en voor het krijt van azza gebruikte ik de kleuren uit het krijt ‘rouge’ (ref.: cra 112)

krijt van de action - test 07

 

Wat me direct opviel is dat het krijt van de action veel harder is. Bij sommige kleuren (niet allemaal) moet je echt hard met je wattenschijfje over het staafje wrijven om wat kleur op je watje te krijgen.
Het leek me ook dat eens het was opgebracht op papier, het krijt wat meer stoffiger was en wat minder kleur afgaf (het stof was iets minder gekleurd en deed me denken aan het stof van schoolbordkrijt)

Je moet ook iets harder wrijven om het in te werken in het papier, daardoor wordt je watje wel wat sneller pluizig. Ik heb hier wel ongestructureerd papier gebruikt, en dan moet je steeds wat harder wrijven. Met papier met structuur zal het allicht iets gemakkelijker hechten.

Hier zie je beide merken nadat ik de plakband verwijderd heb:

krijt van de action - test 08

 

Hechting op wit papier:

 

Voor het witte papier heb ik gestructureerd papier van azza gebruikt, en heb ik enkel met het krijt van de action gewerkt, daar ik voldoende weet hoe het krijt van azza op dit papier werkt.

Eerst krijtte ik een achtergrondvorm in twee tinten. Dit om te zien of het krijt zicht makkelijk laat mengen.
Het mengen gaat niet zo vloeiend als ik gewend ben met de krijtjes van azza.
Het leek me ook iets moeilijker om wat te schaduwen, de kleur blijft vrij egaal.

Op de gekleurde achtergrondvorm stempelde ik met versamark een stempel. Zo kon ik gelijk vaststellen of het krijt goed zou hechten aan de versamark.
Dit was dus totaal geen probleem.

Ziehier het resultaat van een kwartiertje spelen en prullen op het witte papier, maar liefst 23 kleuren van de 24 heb ik gebruik (de witte niet):

krijt van de action - test 05

 

Het is niet mijn bedoeling om een schoonheidsprijs te winnen met deze kaartjes, ik wou gewoon eens kijken hoe de kleurtjes werkten.

Mijn conclusie:

Je kan met het krijt van de action zeker en vast aan de slag, alleen zijn de krijtjes beduidend harder, wat maakt dat je bij sommige minder kleur op je watje krijgt als je over je krijtje wrijft. Is dit een nadeel? Niet echt, dit kan je eenvoudig oplossen door het krijt op het staafje wat los te krabben.

Een klein minpuntje: het lijkt dat sommige krijtjes van de action minder pigment bevatten dan die van azza waardoor je iets meer en harder zal moeten wrijven om het te laten hechten aan je papier. Je zal je watje ook eens sneller moeten herladen.
Je watje zal hierdoor wat sneller pluizen en aan vervanging toe zijn, gelukkig kosten deze bijna niks, dus daar zie ik niet echt een onoverkomelijk probleem in.

Al bij al vind ik het toch wel een vrij geslaagd resultaat!

Krijt van de action een aanrader?

Heb je nog geen krijt, en wil je eens uitproberen of het iets voor jou is? Is het niet zo belangrijk of je met zuurvrije materialen werkt?

Doen ! Zeker gezien de prijs.

Het aanbod van kleuren is beperkter ten opzichte van de 43 kleuren die azza op het ogenblik van het verschijnen van dit bericht in zijn assortiment heeft, maar laat dat de pret niet drukken. Het is  zeker en vast een basissetje waar je wat mee kan, al is het maar alleen al om je de techniek van het krijt eigen te maken !

De kleuren zijn ook niet helemaal hetzelfde, dus op termijn kan je nog uitbreiden en kunnen de krijtjes elkaar perfect aanvullen.

Voor mezelf zal ik thuis de krijtjes van azza blijven gebruiken, mede door de zachtheid.
Ga ik echter op verplaatsing scrappen, en heb ik geen zin om veel materiaal mee te sleuren dan is dit zeker en vast een uitkomst.

Wil jij ook zo’n doos krijtjes?  Wel ik schenk de testdoos weg, je kan ze ophalen tijdens mijn opendeurdagen!

Om kans te maken hoef je enkel een reactie achter te laten onderaan deze pagina en langs te komen tijdens de opendeurdagen. Dan ontdek je of jij met deze doos naar huis mag !

 

Alles ivm met opendeurdagen kan je in dit artikel nog eens nalezen.

Groetjes,

Hilde van scrapilde

 

Door Hilde

4 gedachten over “Krijt van de action – mijn mening”
  1. Wel Hilde, ikzelf heb laatst nog met krijt (azza) gewerkt. Ik vind dat goed hoor, daar niet van, maar mits ik zo een zachtaardige handjes heb, zijn er al enkele blokjes serieus gebrokkeld. Dus de laatste keer is mijn doos ook nog eens gekanteld, en idd daar lagen al mijn stukjes krijt op mijn blad….
    Kan dus nooit kwaad om ze extra bij aan te schaffen.

    1. Ai ai Agnes, een ramp ! Ik heb ze ook al eens los in mijn tas gehad, en wij zijn heus niet de enige twee hoor die iets soortgelijks aan de hand hebben gehad, aat dat een troost zijn 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: